Magazine Logo

De strijdbare patiënt

Christien Muusse

Participatie

De strijdbare patiënt kreeg ik cadeau met de mededeling dat het een mooi boek is. Het bestaat uit 13 portretten die volgens het omslag model staan voor de kracht om wanhoop en machteloosheid te overwinnen. Lezend in het boek klopt dat ook: het zijn interviews met mensen die hun persoonlijke ervaringen hebben omgezet in acties om te ageren tegen misstanden in de geestelijke gezondheidszorg en om iets ten goede te veranderen. De reeks portretten die chronologisch zijn geordend (jaren '70, jaren '80 en jaren '90) geven een beeld van de cliëntenbeweging die zich door de tijd heen steeds heeft ontwikkeld en waarin ook duidelijk verschillende geluiden te horen zijn. Van de linkse actiegroepen uit de jaren '70 die zich verzetten tegen het medische model in de psychiatrie, tot de latere patiëntenorganisaties als Anoiksis die zich juist organiseerden rond een diagnose uit dit medische model en vanuit daar opkwamen voor de rechten van cliënten en een betere zorg. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website