Magazine Logo

Herstellen in een verschralende psychiatrie (voorpublicatie)

Ed Brand

Participatie

Voorpublicatie (fragment) uit Tegen de tijdgeest. Terugzien op een psychose. De drie auteurs blikken terug op hun psychose en ervaringen in de psychiatrie. Egbert Tellegen werd in 1960 op 22-jarige leeftijd opgenomen en schreef er eerder een boek over: Waar was de dood nog meer... Autografie van een psychose (1971). Huub Mous beziet zijn psychose uit 1966 - hij was toen 18 jaar oud - in het licht van de teloorgang van zijn religieuze wereldbeeld in die jaren. Daan Muntjewerf legt in de beschrijving van zijn opname in 2003 op 24-jarige leeftijd een verband tussen zijn psychose en een overdaad aan informatieve prikkels in het digitale tijdperk. Ed Brand schreef een nawoord. Eind januari dit jaar stuurde het Museum voor Psychiatrie Het Dolhuys in Haarlem mij twee manuscripten toe. De volgende dag vergat ik al lezend in de stoptrein naar Rotterdam op mijn plaats van bestemming op tijd uit te stappen. Goede reden om de manuscripten van Egbert Tellegen en Huub Mous uit te geven. Maar iets ontbrak. Tellegens en Mous' psychiatrische opname dateert uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Hoe ziet een psychiatrische opname er vandaag de dag uit? Laten zich overeenkomsten over een tijdspanne van rond de vijftig jaar in de benadering van de geesteszieke aanwijzen? Met die vragen in het achterhoofd herlas ik een mij ooit eerder toegestuurd opnameverslag van Daan Muntjewerf uit 2003. De overeenkomsten waren onmiskenbaar, in samenspraak met de auteurs werd daarom besloten de drie manuscripten samen te voegen in één boek. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website