Magazine Logo

Van hieruit samen verder

Jos Dröes

Participatie

'Van hieruit samen verder', afscheidssymposium van Cees Slooff bij GGZ Drenthe in Assen Op 31 mei 2012 nam de psychiater Cees Slooff wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd afscheid van zijn werk als psychiater bij het Psychosecircuit van GGZ Drenthe. Ter gelegenheid hiervan was een symposium georganiseerd waarin sprekers terugblikten op de laatste decennia en vooruitblikten naar wat er op het gebied van de psychose-zorg te verwachten is. Het programma werd omlijst met muziek, video's en afscheidsspeeches. De dag had daardoor een informeel, gezellig karakter. Als eerste spreker boog Durk Wiersma, emeritus hoogleraar klinische epidemiologie van psychiatrische stoornissen, zich over de ontwikkelingen in de behandeling van mensen met psychosen. Hij schetste de opkomst van het wetenschappelijk onderzoek, de intrede van de rehabilitatie en eindigde met gegevens uit de Mesifos studie. Daaruit blijkt dat op langere termijn vaker functionele remissie en herstel plaatsvindt bij diegenen die met de onderhoudsmedicatie zijn gestopt dan bij diegenen die onder-houdsmedicatie zijn blijven gebruiken. Naar het zich laat aanzien worden de voordelen van onderhoudsmedicatie op de korte termijn (2 jaar; minder vaak recidief met medicatie) dus ingehaald door nadelen op de lange termijn (7 jaar; met medicatie minder vaak functionele remissie en herstel). Volgens Wiersma is dit de eerste internationale studie waaruit blijkt dat het gebruik van antipsycho-tica wellicht een negatief effect heeft op de prognose. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website