Magazine Logo

Redactioneel

Jos Droes

Participatie

Dit nummer opent met een zeer lezenswaardige en ongetwijfeld controversiële beschouwing van Ed van Hoorn over het boek ‘Goede GGZ’ van Philippe Delespaul, Michael Milo, Frank Schalken, Wilma Boevink en Jim van Os. Het boek is volgens van Hoorn weliswaar een dappere poging om de GGZ opnieuw te ontwerpen, maar hij vindt het toch minder een fundamentele revolutie dan de schrijvers suggereren. Hij vindt dat de GGZ in de nieuwe verhoudingen veel behandelt in plaats van dat ze meer bescheidenheid toont en meer ruimte schept voor anders zijn. Hij ziet gebruikers van de ziektemetafoor in de praktijk een dominante rol houden. De herstelbeweging wordt door de GGZ opgegeten en ervaringsdeskundigen komen onvoldoende uit de verf als dragers van een specifiek soort (ervarings)kennis. Over de plaats, de omvang en de invulling van de GGZ werpt hij wat mij betreft de vraag op die ook in mijn eigen verslag over het congres ‘Goede GGZ’ naar boven komt: is de GGZ wel het meest aangewezen vehikel om de inhoudelijke veranderingen van ziekte- naar hersteldenken vorm te geven? Blijft ervaringskennis in de GGZ niet altijd aanvullend, terwijl ze daarbuiten ook een vervangende rol kan spelen? De redactie hoopt op weerwoord uit het veld. De ‘Goede GGZ’ is een prima initiatief; wanneer we boek en congres beschouwen als eerste stappen in een dynamisch veranderingsproces zijn kritisch commentaar en bouwstenen voor vervolgstappen meer dan welkom. Thematisch zijn de bijdragen over eigenkrachtconferenties en Mad studies alvast aanzetten voor een vervolg. Maar het weerbarstige heden is ook vertegenwoordigd: in het herstelverhaal van Dilek §ahin, het artikel over de omgang met studenten met een psychisch probleem, de column ‘Op het goede spoor’ en de beschouwing over de gelukkig altijd noodzakelijke humor. Dit nummer is het laatste dat onder de bezielende leiding van Rozemarijn Esselink tot stand kwam. Rozemarijn was van juni 2010 tot december 2014 hoofdredacteur en van december 2014 tot juni 2016 redactiesecretaris van het tijdschrift. Het is niet overdreven te zeggen dat zij de afgelopen zes jaar het tijdschrift op voortreffelijke wijze heeft gedragen. Daarvoor is de redactie haar veel dank verschuldigd. Rozemarijn, het ga je goed. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website