Magazine Logo

Stoppen als partners, doorgaan als ouders

Aleide Hendrikse-Voogt

Ouderschapskennis

Het proces van het worden van ex-partners na partners te zijn geweest gaat niet zonder slag of stoot. De auto rijdt voor. Daar komt Saskia's ex-partner, Bas, aangereden. Hij komt de kinderen, Mees van 11 en Rivka van 9, ophalen. Ze gaan drie weken met hem naar Italië. Saskia is nog nooit langer dan drie nachten zonder hen geweest. Hoe moet zij deze periode overbruggen? De kinderen rennen joelend naar buiten. Au! Au! Au! De tranen branden achter haar ogen. Bas en Saskia zullen nog even een kop koffie met elkaar drinken en dan gaat Bas met de kinderen op vakantie. Voor het eerst zonder Saskia. Saskia maakt zich zorgen: zou Bas het aankunnen?! Ze heeft een lijstje klaarliggen met dingen waar hij aan moet denken. Saskia en Bas zijn drie maanden geleden gescheiden gaan wonen, nadat Saskia negen maanden eerder had aangegeven niet verder te willen met Bas. Zij had het gevoel dat zij alles toch al alleen deed en voelde zich in het huwelijk te weinig gesteund door haar man. Ze voelde zich zo eenzaam dat ze besloten had om niet verder te willen met Bas. Voor Bas hoefde dit niet. Hij begreep het niet en vond dat ze het toch goed hadden samen. Omdat een huwelijk niet door één persoon in stand gehouden kan worden, begreep Bas dat hij de scheiding niet kon tegenhouden. Uiteindelijk hebben ze samen met behulp van een mediator afspraken gemaakt over de gevolgen van de scheiding. Deze afspraken hebben ze vastgelegd in een convenant en ouderschapsplan. Ze geven nu drie maanden uitvoering aan deze nieuwe afspraken. Zij merken beiden dat het een heel proces is om van partners ex-partners te worden en toch in contact samen ouders te blijven. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website