Magazine Logo

Protocol, programma, draaiboek, vragenlijst, richtlijn, stappenplan of checklijstje — als ze maar streng zijn!

Alice van der Pas

Ouderschapskennis

De auteur betoogt dat protocollen, evenals minder gesystematiseerde vormen van onderzoek en behandeling, een in wezen heel gewoon fenomeen zijn in de hulpverlening. Problemen met protocollen hangen vaak samen met het — als een garantie klinkende — certificaat ‘bewezen evident’. Dat wekt illusies en het verleidt tot juist minder deskundige hulpverlening. Alleen strenge ‘regels voor gebruik’, die in het protocol zelf zijn ingebouwd, kunnen dat voorkomen. Bedoeld wordt de veiligheid van systematische feedback. Een niet- ’.beveiligd’protocol in handen van een hooggekwalificeerde therapeut kan geen kwaad; in handen van de gemiddelde hulpverlener in de gemiddelde instelling, echter, gelden de claims van bewezen evidentie niet zonder meer. Alleen ingebouwde feedbackloops maken dan een protocol veilig voor cliënten. Datzelfde geldt trouwens voor programma’s tot en met checklijstjes die niet wetenschappelijk zijn uitgetest. Ook de zogenaamde ‘algemeen werkzame factoren’ kunnen niet zonder stelselmatig reflecteren op de vraag of ze wel werkzaam zijn. Dr. Alice van der Pas werkte tot 1992 als ouderbegeleider en systeemtherapeut. Sindsdien is zij full time auteur, redacteur en supervisor. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website