Magazine Logo

Tussen Scylla & Charybdis

Ingrid ten Berge & Machteld Zwikker

Ouderschapskennis

Veiligheid van kinderen is een ‘hot topic’ in de jeugdzorg en jeugdbescherming. Werkers in deze sectoren hebben dagelijks te maken met kinderen voor wie een veilige thuissituatie niet vanzelfsprekend is. Bij het nemen van beslissingen is de veiligheid van het kind een belangrijk uitgangspunt. Veiligheid is immers een basisvoorwaarde voor een gezonde ontwikkeling en het ontbreken van veiligheid is daarom een legitimatie voor ingrijpen in gezinnen, bijvoorbeeld in de vorm van hulpverlening, uithuisplaatsing of een kinderbeschermingsmaatregel. Beslissen over mogelijk onveilige opvoedingssituaties is niet gemakkelijk. Vaak moeten werkers oordelen en beslissen op grond van summiere, gekleurde en soms tegenstrijdige informatie, onder tijdsdruk en met cliënten die niet om inmenging in hun gezinsleven hebben gevraagd. De keuzemogelijkheden zijn zelden ideaal: de meeste besluiten kunnen schadelijke gevolgen hebben voor het kind of diens ouders, maar deze gevolgen zijn niet met zekerheid te voorspellen. Met evenveel stelligheid kan bijvoorbeeld beargumenteerd worden dat een uithuisplaatsing in het belang van het kind is, als dat het kind juist thuis geholpen moet worden. Het is vaak een duivels dilemma: kiezen tussen twee kwaden. Juist de onzekerheid over mogelijk ingrijpende gevolgen maakt beslissen over veiligheid een beladen taak. Niet alleen voor de werker, ook voor de jeugdzorg en de samenleving, zoals de zaken van Rowena en Savannah duidelijk hebben gemaakt. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website