Magazine Logo

Omgevingsrisico’s voor psychopathologie: onderzoeksstrategieën en bevindingen

Michael Rutter

Ouderschapskennis

Oorspronkelijke titel: Environmentally mediated risks for psychopathology: research strategies and findings. Het artikel verscheen in Journal of the American Academy ofChild and Adolescent Psychiatry, 2005, 44 (1): 3-18. Onderstaande tekst is een samenvatting. Dr. Michael Rutter is verbonden aan het Institute of Psychiatry, Kings College, London. E-mail: j.wickham@iop.kcl.ac.uk Veel onderzoek laat verbanden zien tussen risicofactoren in de omgeving van kinderen en allerlei psychologische resultaten. Lange tijd veronderstelde men dat deze verbanden oorzakelijk waren; de omgeving veroorzaakte bepaald gedrag. Bell was de eerste die liet zien wat socialisatie nog meer kon betekenen: dat kinderen hun omgeving beïnvloeden in plaats van uitsluitend andersom. (Zie de vertaling van zijn artikel uit 1968 in de rubriek Antiek & Curiosa, voorin dit nummer). Daarna toonde onderzoek op het vlak van gedragsgenetica dat omgevingsrisico’s vaak genetisch waren bepaald; door genetisch bepaald gedrag kiezen en beïnvloeden mensen hun eigen omgeving. Die omgeving brengt soms risicofactoren met zich mee, die weer bepaald gedrag bepalen. Zo brengen ouders met aanleg voor een psychische stoornis via erfelijkheid die aanleg over op hun kinderen, en het zijn diezelfde ouders die de kinderen opvoeden. Er is dus een wisselwerking tussen erfelijkheid en omgeving. Deze en andere kritiek zorgden ervoor dat er de afgelopen decennia steeds meer twijfel kwam over de idee dat een bepaalde omgeving oorzaak kon zijn van psychische stoornissen. Helaas lieten voor- en tegenstanders van dit idee zich weinig gelegen liggen aan empirisch bewijs en waren sommigen vooral bezig elkaar met ideologie om de oren te slaan. Allerlei onderzoeksstrategieën maken het echter mogelijk hypotheses over omgevingsinvloeden heel precies te toetsen. Dan blijkt dat de opvoedingsomgeving nog steeds belangrijke effecten heeft op psychopathologisch gedrag en de psychologische ontwikkeling van kinderen. In dit artikel wordt recent onderzoek over omgevingsrisico’s onder de loep gelegd. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website