Magazine Logo

Onderzoek Onderzocht Internationaal

Mirjam Lambermon

Ouderschapskennis

Werken in de pleegzorg betekent dat men voortdurend voor lastige dilemma’s en afwegingen staat. Zoals: is een pleeggezin wel de juiste plek voor al die verwaarloosde of mishandelde kinderen die met een koffer vol gedragproblematiek in een pleeggezin arriveren? Zijn ze niet ‘te moeilijk? Of zijn de pleegouders ‘onvoldoende toegerust’ voor deze taak? Een ander dilemma: is het een ‘must’ voor pleegkinderen om geregeld contact te hebben met hun biologische ouders? Of is dit te hoog gegrepen? Kan wetenschappelijk onderzoek antwoord geven op dit soort vragen? In dit artikel worden enkele recente buitenlandse empirische studies naar dit soort lastige vragen besproken. In het eerste deel van dit artikel wordt interventieonderzoek besproken, te weten een intensieve begeleiding voor pleegouders, kind en biologische ouders. De begeleiding richt zich op vermindering van gedragsproblematiek bij jonge kinderen die net geplaatst zijn, in de hoop daardoor de kans op een succesvolle plaatsing te vergroten. Het tweede deel gaat over de effecten van bezoekregeling. In het eerste onderzoek wordt bekeken hoe de frequentie van omgang met biologische ouders samenhangt met de stabiliteit van de plaatsing. In het tweede onderzoek bij kleuters die getuige zijn geweest van mishandeling van moeder door vader, wordt gezocht naar de samenhang tussen de frequentie van de omgang met vader en internaliserende en externaliserende problematiek van het kind. In het derde onderzoek staan loyaliteitsconflicten van pleegkinderen centraal. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website