Magazine Logo

Mensenrechten als meewind?

Pieter Ippel en Gerco Blok

Waardenwerk

Begin 2016 publiceerden de psychiaters De-lespaul en Van Os, samen met drie collega's, het uitdagende boek 'Goede GGZ!', waarin zij een tamelijk radicale koerswijziging voor het brede veld van de geestelijke gezondheidszorg bepleiten.2 Wij vinden dat deze prikkelende publicatie veel behartenswaardige voorstellen voor verbeteringen bevat, die in brede kring zou moeten worden besproken, al blijkt uit andere artikelen in dit tijdschrift dat lang niet iedereen daar zo over denkt. Wat in ieder geval in het debat over de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg op het spel staat is het eigentijdse vormgeven van een humane, persoonsgerichte en toegankelijke zorg voor vaak kwetsbare mensen. Zo abstract geformuleerd, zal dat voornemen op weinig bezwaren stuiten. Maar wie doordenkt weet dat het adequaat omgaan met al die verschillende vormen van ‘de weerbarstige geestesziekte’ ingewikkeld en controversieel is.3 Dat niet alleen: de solidariteit met psychisch lijdende medemensen staat regelmatig onder druk, bijvoorbeeld omdat gewelddadige incidenten met psychiatrische patiënten in het opgewonden medialandschap breed worden uitgemeten. In ieder geval is het politieke en maatschappelijke draagvlak voor een 'goede ggz' geen vanzelfsprekend gegeven. Het beleidsterrein is allesbehalve een stil en stabiel domein, het is eerder een strijdperk, dat om assertieve patiënten en mondige professionals vraagt. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website