Magazine Logo

Icon - Arie Querido

Marianne Bassant

Participatie

De Nederlandse psychiater Arie Querido (1901-1983) kan worden beschouwd als de grondlegger van de sociale psychiatrie in Nederland. Mede dankzij hem konden in Nederland de psychiatrische voor- en nazorgdiensten zich ontwikkelen tot relatief zelfstandige sociaal-psychiatrische diensten. Als eerste 'rijdende psychiater' voor de Amsterdamse GG en GD verwierf hij internationale faam. Hij voelde het als zijn missie om de verantwoordelijkheid van de zorg voor de psychiatrische patiënt te verleggen van de kliniek naar de samenleving. In het interview in Vrij Nederland (1980) waarin de journalist Arend-Jan Heerma van Voss zijn levensverhaal optekent, beschrijft hij Querido als een 'kleine, zeer kwieke man met scherpe ogen, onder de grijze wenkbrauwen'. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website